Cassoulette

Cassoulette je hustý a sytý venkovský pokrm z fazolí a masa, který pochází z oblasti Midi-Pyrenees a Languedoc na jihu Francie. Jeho jméno má původ ve slově la cassole, což je název hliněné nádoby tradičně používané k jeho přípravě. Dnes jídlo obvykle obsahuje vepřové maso a kachnu, ale ingredience je možné různě měnit.

Přestože obsahuje značné množství masa, nejedná se o pokrm tučný a svým složením výborně odpovídá energetickým potřebám lidského organismu v období zimy.

Suroviny:

1 velká cibule

3-4 řapíky celeru

3-4 středně velké mrkve

1 palička česneku

1/2 krabičky rajského protlaku

500- 750g bílých fazolí

Maso

750g klobásy, lze nahradit opečeným celerem nebo vynechat

1 velké kuře nebo kachna, rozporcovaná

8 i více jehněčích nožek, lze použít i kotletky s kostí, vepřové koleno, …

tymián

provencálské koření

sekaná petrželová nať

sůl a pepř

50g strouhanky (lze vynechat, nahradit vločkami,…)

asi 1 litr vývaru

Fazole je nutné předem namočit, nejlépe na 24 hodin, nebo asi hodinu předvařit.

Zeleninu a cibuli nakrájíme na malé kostky, česnek rozdrtíme. Na oleji opečeme rozporcované maso. Opečeme zeleninu, česnek a cibuli, přidáme maso, trochu vývaru, rajčatový protlak a přivedeme k varu. Dobře promícháme a vmícháme strouhanku.

V případě, že použijeme koleno nebo bůček s kůží, uvaříme si z kostí, kůže a kořenové zeleniny s cibulí večer předem vývar. Kůže vaříme 2 – 3 hodiny, vytvoří pak ve směsi odpovídající rosol. Před použitím je nakrájíme na drobné proužky.

Do zapékací nádoby vložíme maso, zeleninu a fazole, okořenímu, osolíme, opepříme, přilijeme zbytek vývaru tak, aby byly suroviny zakryté, přikryjeme víkem a 2 až 3 hodiny pečeme při 160-180 stupních.