Procházka esoterickou Prahou

Ve středu 12. května 2010 budeme mít možnost se s Danem Winterem projít Prahou, zažít atmosféru dávných časů a pokusit se nasát něco z vědění starých mistrů na dvoře Rudolfa II. Zasvěceným průvodcem nám bude Vincent Bridges.

Celodenní prohlídka magického města Prahy, Starého Města a Židovského města, Malé Strany a Pražského Hradu. Projdeme si Královskou cestu s odbočkami do gotické Prahy, půjdeme ve šlépějích alchymistů, básníků a mystiků žijících v Praze, kteří přispěli k její esoterické a hermetické historii.

Jméno „Praha“ nevzniklo náhodou. Je prahem mezi životem na zemi a v nebi, prahem mnohem užším, než v jiných místech…

Gustav Meyrinck

1) Staroměstské náměstí – srdce Prahy; Týnský chrám, Stará radnice a její úžasný orloj, mimo jiné místo popravy těch, kdo přežili Bitvu na Bílé hoře. Projdeme kolem Kafkova rodiště, kostela svatého Mikuláše a dáme se Širokou ulicí.

2) Staré ghetto – Židovská radnice, kde jdou hodiny pozpátku, Staronová synagoga, kde spí Golem a Židovský hřbitov. Zpět na Mariánské náměstí, k Černému rytíři a přímo do Karlovy ulice.

3) Královská cesta – od bran Starého Města v místech dnešní Prašné věže, Celetnou na Staroměstské náměstí, Karlovou na Karlův most, Malou stranu, Malostranským náměstím,

Nerudovou ulicí na Hrad a do Královského paláce, stejnou cestou jako královské průvody z dávných časů cestou na korunovaci. Projdeme Karlovou ulicí, kolem Klementina se dvěma kostely a kruhovou kaplí, přejdeme ulici ke Karlovu mostu.

4) Karlův most – Východní bastion Západní říše, ve středověku hlídaný šiky křižáckých rytířů; Křižáci s červeným křížem, Johanité, Maltézští rytíři. Ve 12. století strážily první most přes řeku dva křižácké kláštery, svatý Klement a Panna Marie pod řetězem. Přejdeme most, povšimneme si soch, kříže i hvězd u sochy svatého Jana Nepomuckého, Turka, svatého Jana Křtitele a dojdeme na Maltézské náměstí ke kostelu Panny Marie pod řetězem.

5) Malostranské náměstí – hlavní náměstí Malé Strany s barokním kostelem svatého Mikuláše, mistrovským triumfálním dílem posvátné geometrie a trompe l’oeil illusion ve službách didaktických vizí. Náměstí obklopují renesanční a barokní paláce s dřívější Malostranskou radnicí. Projdeme Nerudovou ulicí, budeme pokračovat Královskou cestou kolem domů U tří houslí, U černého orla, U zlaté číše a U zlatého kola.

6) Kelleyho věž – na oběd se zastavíme v Janské ulici, u Kelleyho věže, v jednom z domů, které dříve patřily alchymistovi Edwardu Kelleymu. Po obědě se vrátíme do Nerudovy ulice a vyjdeme na Hradčany a k Pražskému Hradu.

7) Hradčany – zpět Nerudovou a k domu U dvou slunců, kde se otočíme a vrátíme na Hradčanské náměstí. Arcibiskupský palác, Šterneberský palác, Schwarzenberský palác a klášter Karmelitánek. Prohlédneme si sbírky Národní galerie ve Šternberském paláci včetně Dürerova obrazu Růžencová slavnost.

8) Pražský Hrad – Katedrála svatých Víta, Václava a Vojtěcha s kaplí svatého Václava a věží, Starým královským palácem, basilika svatého Jiřího, Prašná věž a Zlatá ulička.

9) U krále Brabantského – po prohlídce Hradu zakončíme procházku esoterickou Prahou v Thunovské ulici na Malé Straně, kde navštívíme hospodu postavenou v roce 1375, kam chodili pít a bavit se všichni důležití mužové rudolfinské Prahy. Tento skutečně jedinečný zážitek ukončí naši esoterickou cestu magickou Prahou.

Místo setkání: U orloje na Staroměstském náměstí

Čas: 9,30

Cena: 1.500,- Kč

V ceně nejsou zahrnuta jídla a vstupné.

Kontakt: Eva Leňová: +420 724 726 444, eva@spolekmagdalena.cz

Radka Slooten:+ 420 603 420 189, radka.slooten@gmail.com